گزارش های Acquisition (کسب یا حصول) در گوگل آنالیتیکس
وقتی در تلاش برای ردیابی ارزش بازاریابی خود هستید، درک اینکه کاربران شما از کجا وارد سایت شما میشوند مفید است. گزارشهای Acquisition میتوانند به شما نشان دهند که کاربران چگونه وبسایت شما را پیدا میکنند و وارد آن میشوند. در این مقاله تصمیم گرفتیم تا به معرفی گزارش های Acquisition (کسب یا حصول) در گوگل آنالیتیکس بپردازیم. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
شما همچنین میتوانید برای آشنایی بیشتر با Google Analytics، مقالهی گوگل آنالیتیکس چیست را مطالعه فرمایید.
بررسی کلی گزارشهای کسب (Acquisition reports)
میتوانید این گزارشها را با رفتن به Reports > Acquisition پیدا کنید. برای این کار باید ابتدا از منوی سمت چپ گزینه Reports را انتخاب نمایید. سپس در زیر منوی باز شده گزینه Acquisition را انتخاب نمایید. (مطابق 2 تصویر زیر)
به طور پیش فرض، در زیر منوی acquisition شما 3 گزینه زیر را مشاهده مینمایید:
- بررسی کلی (Overview)
- جذب کاربر (User acquisition)
- کسب ترافیک (Traffic acquisition)
بررسی کلی (Overview)
در اینجا نمای کلی یک داشبورد از آنچه در ترافیک وب سایت شما میگذرد وجود دارد. شما در آنجا یک دسته از ویجتها (بخشها) پیدا خواهید کرد. بسیاری از آنها همچنین لینکهایی دارند که گزارش مفصلتری را باز میکنند. در واقع در این بخش یک نمای کلی از تمام گزارش های موجود در زیر منوی acquisition را میتوانید برسی نمایید. هر کدام از این گزارش ها را میتوانید بصورت جزئی تر و با اطلاعات بیشتر و دقیقتر باز نموده و مشاهده نمایید.
اگر Google Ads یا Search Console را به ویژگی Google Analytics 4 خود متصل کرده باشید، بخشهای اضافی (گزارشات بیشتر) در نمای کلی نمایش داده میشوند.
گزارشهای جذب کاربر (User acquisition) و کسب ترافیک (Traffic acquisition) جزئیات بیشتری را در مورد منابع ترافیک به شما نشان میدهند.
جذب کاربر (User acquisition)
گزارش User acquisition به طور پیشفرض در سمت چپ در Life cycle > Acquisition در دسترس است. اگر ویرایشگر (یا بالاتر) هستید و گزارش را نمیبینید، میتوانید گزارش را از کتابخانه گزارش اضافه کنید.
محدوده تاریخ را تنظیم کنید.
میتوانید محدوده تاریخ را با استفاده از منوی کشویی در سمت راست بالای گزارش تنظیم کنید. تنظیم محدوده تاریخ در یک گزارش، محدوده تاریخ را در سایر گزارشها تغییر میدهد.
افزودن فیلتر یا مقایسه (اختیاری)
این گزارش دادهها را برای همه کاربران نشان میدهد. با استفاده از گزینههای بالای گزارش:
- برای مشاهده دادههای زیرمجموعهای از کاربران، روی افزودن فیلتر کلیک کنید.
- برای مشاهده مقایسه کنار هم از دادهها، روی افزودن مقایسه کلیک کنید.
فیلتر را برای گزارش انتخاب کنید.
کل گزارش دادههایی را نشان میدهد که بر اساس بعد اولیه تجزیه شدهاند. از منوی کشویی در سمت چپ بالای جدول برای تغییر بعد اصلی برای تغییر نحوه تجزیه دادههای گزارش استفاده کنید.
سفارشی کردن گزارش
اگر ویرایشگر (یا بالاتر) هستید، میتوانید ابعاد و معیارهای موجود در گزارش را تغییر دهید، تجسمهایی که در بالای جدول ظاهر میشوند را تغییر دهید، برای همه افرادی که به گزارش دسترسی دارند فیلتری را در گزارش ذخیره کنید و خلاصه ایجاد کنید. کارت برای گزارش کلی
گزارش را به اشتراک بگذارید، دانلود کنید یا صادر کنید.
اگر یک بیننده (یا بالاتر) هستید، میتوانید روی اشتراکگذاری این گزارش در سمت راست بالای گزارش کلیک کنید تا دادههایی را که در حال حاضر در گزارش نشان داده شده است به اشتراک بگذارید، دانلود کنید یا صادر کنید. وقتی گزارشی را به صورت CSV دانلود میکنید، Google Analytics حداکثر 5 هزار ردیف صادر میکند.
کسب ترافیک (Traffic acquisition)
به Traffic acquisition بروید. در اینجا میتوانید فیلتر نمایش گزارش را در گوشه سمت چپ بالای جدول تغییر دهید؛ یا میتوانید با کلیک کردن روی نماد Plus یک فیلتر جدید اضافه کنید.
به عنوان مثال، در گزارش Traffic acquisition (جذب ترافیک)، ببینید چه کمپین هایی بهترین عملکرد را دارند. در این زمینه، بیایید بگوییم که بهترین عملکرد (best performer) به معنای بیشترین تبدیل (drives the most conversions) است.
در منوی کشویی گزینه فیلتر Session campaign (کمپین جلسه) را انتخاب کنید.
اکنون به صورت افقی حرکت کنید و ببینید هر کمپین چه تعداد تبدیل (conversions) ایجاد کرده است. اگر میخواهید دقیقتر باشید، میتوانید نام رویداد تبدیل خاصی را انتخاب کنید.
اگر برخی از معیارها برای شما مفید نیستند، میتوانید گزارش را سفارشی کنید.
حال اگر میخواهید منبع/رسانه و کمپین را همزمان ببینید، ابتدا باید منبع/رسانه جلسه را به عنوان گزینه فیلتر اصلی انتخاب کنید و سپس روی نماد Plus کلیک کنید. در اینجا باید به منبع ترافیک بروید و سپس Session کمپین را انتخاب کنید.
اکنون لیست تمام کمپینها و عملکرد آنها را مشاهده میکنید.
همچنین میتوانید یک ویژگی جستجو در بالای جدول گزارش داشته باشید. در دو ستون اول مواردی که (فیلترهایی که) بیشترین تطبیق جزئی را دارند، جستجو میکند.
به عنوان مثال، در اینجا نحوه مشاهده همه کمپینهای ایمیل آمده است. در حالی که “کمپین جلسه (Session campaign)” را به عنوان یک فیلتر ثانویه و “منبع/رسانه جلسه (Session source/medium)” را به عنوان فیلتر اصلی داشتیم، ما فقط “ایمیل” را در قسمت جستجو وارد کردیم. این با تمام ردیفهایی که “ایمیل” ذکر شده بود مطابقت داشت.
فیلتر Sessions source/medium
بعنوان مثال شما میتوانید فیلتر اصلی را روی گزینه Sessions source و فیلتر ثانویه را روی medium قراردهید. منابع مختلفی برای ورود به سایت وجود دارد. منابع اصلی که همان Session Source هستن عبارتند از :
- جستجوی ارگانیک (Organic Search)
- مستقیم یا دایرکت (direct)
- رفرال (Referral)
- سوشیال ارگانیک (Social Organic)
- شناسایی نشده (Unassigned)
جستجوی ارگانیک (Organic Search) : منابعی هستند که کاربر در آنها جستجو انجام داده و از طریق آنها وارد سایت شما شده است. موتورهای جستجویی همانند گوگل، یاهو، MSN، بایدو و… مصداق دقیق این مورد هستند.
مستقیم یا دایرکت (direct) : در این حالت کاربران یا URL (آدرس دامنه سایت) شما را در مرورگر خود تایپ کردند یا URL را کپی و در مرورگر خود جایگذاری کردند و مستقیم وارد سایت شما شدهاند.
رفرال یا ترافیک ارجاعی (Referral) : در این حالت منظور کاربرانی هستند که از طریق بقیه سایتها وارد سایت شما شدهاند. بعنوان مثال کاربری از طریق سایت ماکان با استفاده از لینک مستقیم وارد سایت دیگری شود.
سوشیال ارگانیک (Social Organic) : همانطور که زا نامش پیداست، منظور کاربرانی هستند که از طریق شبکه های اجتماعی مانند فیسبوک، توییتر، اینستاگرام، تلگرام، لینکدین و… وارد سایت شما شدهاند. (توجه داشته باشید، بسیاری از سایتهای رسانههای اجتماعی در منابع رفرال یا بازگشتی گروهبندی میشوند)
شناسایی نشده (Unassigned) : در این بخش گزار مربوط به تمام کاربرانی که نحوه ورود آنها به سایت شما توسط گوگل شناسایی نشده است را نمایش میدهد.
درتصویر زیر منابع ورودی را مشاهده میکنید که گزینه اول از طریق جستجوی ارگانیک و موتور جستجوی گوگل و مورد دوم از طریق دایرکت یا مستقیم وارد سایت شدهاند.
دقیقاً مانند گزارش مرور کلی کسب (acquisition)، از این گزارش میتوان برای درک بهتر نحوه تعامل هر مخاطب با وبسایت شما استفاده کرد. این گزارش بهویژه برای کسانی که میخواهند بدانند تبلیغاتشان چگونه کار میکند و اینکه آیا ترافیکی که دارند و واقعاً واجد شرایط هستند یا خیر؛ مفید است.
نحوه استفاده از این اطلاعات:
با استفاده از این اطلاعات شما میتوانید مشخص نمایید که اکثریت کاربران شما از چه طریقی وارد سایت شما شدهاند.
بعنوان مثال اگر یک کمپین تبلیغاتی در اینستاگرام داشتهاید و لینک سایت خود را در تبلیغات خود قرار داده بودید، میتوانید مشاهده نمایید که چه میزان ورودی از اینستاگرام داشتهاید و از آن تعداد کاربر چه تعداد در سایت شما ماندگاری داشتهاند. بدین شکل شما میتوانید نتیجه بگیرید که این روش تبلیغاتی (تبلیغات در اینستاگرام) برای سایت شما مناسب است یا خیر. اگر مناسب است میتوانید بودجه تبلیغات خود را افزاش دهید و اگر بازدهی خوبی نداشته است میتوانید روش دیگری را برای کمپین تبلیغاتی خود انتخاب نمایید.
اطلاعات بیشتر در مورد گزارشهای کسب (Acquisition)
همچنین در بخش کسب (Acquisition) گوگل آنالیتیکس گزینههایی برای ردیابی ترافیک جستجوی کنسول، تبلیغات گوگل و ترافیک اجتماعی شما وجود دارد. درحالیکه تنظیم این گزارشها ممکن است کمی بیشتر طول بکشد، گوگل آنالیتیکس شما را از طریق تنظیمات لازم برای شروع ردیابی آن دادهها راهنمایی میکند. این کار واقعاً به شما امکان میدهد تا نحوه عملکرد هر یک از کمپینهای بازاریابی خود را پیگیری کنید.
گزارشهای کسب، برخی از گویاترین گزارشها برای بازاریابان است. آنها میتوانند به شما کمک کنند تا در صورت استفاده صحیح، استراتژی بازاریابی خود را شکل دهید.
شما میتوانید با مراجعه کردن به صفحه مقالات آموزشی ماکان، سایر مقالات ما را مطالعه کنید.
صفحه ما را در اینستاگرام دنبال کنید تا با مطالب روز در حوزه دیجیتال آشنا شوید.