گزارش مخاطبین در گوگل آنالیتیکس
خوب است، به جای اینکه فکر کنید چه کسانی به وب سایت شما میآیند؛ به این فکر کنید که چه کسانی به سایت شما سر میزنند. گزارشهای مخاطبین به شما بینشی میدهد که چه کسی، از کجای جهان و چند وقت یکبار به وب سایت شما می آید؟ توسط گزارش مخاطبین در گوگل آنالیتیکس، میتوانید مرور کلی بر مخاطبین خود داشته باشید. از این قسمت شما قادر خواهید بود تعداد یوزرهایی که از سایت شما بازدید کردهاند، دفعات بازدید و اینکه زبان مرورگر کاربر به چه زبانی است را ببینید. با ما تا پایان این مقاله همراه باشید تا این گزارش را دقیقتر بررسی کنیم.
شما همچنین میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد Google Analytics، مقالهی گوگل آنالیتیکس چیست را مطالعه فرمایید.
برای مشاهده تفکیک کشورهای کاربر، شهرها، مرورگرها، سیستمهای عملیاتی و ارائهدهندگان خدمات، میتوانید گزینههای جمعیتی و سیستم را در این گزارش تغییر دهید.
جمعیت شناسی مخاطب
تقسیم جغرافیایی، سنی و جنسیتی مخاطبان خود را بیابید. عکس زیر نمای کلی از آمار را به صورت بصری به شما نشان میدهد.برای مشاهده این گزارش باید از منوی سمت چپ، بخش مربوط به کاربران (Users) روی گزینه Demographics > Overview کلیک نمایید.
برای اینکه تفکیک عمیق تری را از مخاطبان خود مشاهده کنید، با استفاده از منوی سمت چپ به بخش Demographic details بروید. برای اینکه جزئیات بیشتری داشته باشید، میتوانید از فیلترهای متفاوتی که وجود دارد استفاده نمایید.
این نما به شما امکان میدهد به همان اطلاعات ارائه شده در نمای کلی دسترسی داشته باشید، اما بر اساس پارامترهای مخاطب انتخاب شده تجزیه میشود.
یوزرها و کاربران جدید و همچنین جلسات (Session) را در بخش acquisition خواهید دید.
تفاوت بین کاربران و جلسات چیست؟
کاربران (User) : چه کسی از سایت بازدید می کند
جلسات (Session) : تعداد دفعاتی که از سایت بازدید شده است.
همانطور که میدانید؛ ما اغلب بیش از یک بار از سایتها بازدید میکنیم، بنابراین یک کاربر ممکن است در یک بازه زمانی جلسات زیادی داشته باشد.
شما همچنین معیارهای رفتاری (behavior metrics) را در این نما دریافت میکنید که شامل نرخ پرش (Bounce rate)، جلسه صفحه (page session) و میانگین مدت جلسه (average session duration) است.
- نرخ پرش (Bounce rate) به درصد افرادی اطلاق میشود که سایت را بدون تعامل ترک میکنند.
- صفحات در هر جلسه و میانگین مدت جلسه هر دو میانگین معیارهای تعامل کاربر خاص (صفحات بازدید شده و زمان در سایت) هستند.
گوگل آنالیتیکس چه نوع گزارشهایی برای مخاطبان میتواند ایجاد کند؟
در گوگل آنالیتیکس 2 دسته مختلف گزارش مخاطبان وجود دارد.
- Demographics
- Tech
گزارش Demographics
همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید؛ یکی از آنها گزارش مربوط گزینه Demographics میباشد که از طریق آن میتوانید فیلترهای متفاوتی را اعمال نمایید تا مشاهده کنید که چه کسانی از سایت شما بازدید نمودهاند.
فیلترهای مخصوص بخش Demographics عبارتند از :
جغرافیا : با استفاده از این فیلتر شما میتوانید گزارش مربوط به کشور، استان و یا شهر بازدیدکنندگان خود را مشاهده نمایید.
زبان : فیلتر زبان نمایانگر این است که زبان دستگاه کاربران شما چیست و با چه زبانی وارد سایت شما شدهاند.
سن : این فیلتر به شما میگوید که کاربران شما در چه بازه سنی بودهاند. اگر شما در ایران هستید ممکن است با این فیلتر به مشکل برخورید و اطلاعاتی برای نمایش وجود نداشته باشد.
جنسیت : این فیلتر به شما نشان میدهد که کاربران شما چه تعداد زن و چه تعداد مرد بودهاند. لازم به ذکر است که اگر در ایران هستید ممکن است این فیلتر برای شما مشکل داشته باشد و اطلاعاتی برای نمایش وجود نداشته باشد.
علاقهمندی : مشاهده دستههای سبک زندگی مخاطبان به نام «دستههای وابستگی» (مانند، علاقهمندان به سفر، افراد فنی و…) و هدف خرید محصول به نام بخشهای درون بازار (مانند خدمات تجاری، استخدام، آموزش)
در تصویر زیر یک نمونه از فیلتر بازدیدکنندگان سایت ماکان بر اساس کشور آنها را میتوانید مشاهده نمایید.
گزارش کشور مخاطبین در گوگل آنالیتیکس
همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید؛ یکی از آنها گزارش مربوط گزینه Techمیباشد که از طریق آن میتوانید فیلترهای متفاوتی را اعمال نمایید تا مشاهده کنید که چه کسانی از سایت شما بازدید نمودهاند.
گزارش های Tech
فیلترهای مخصوص بخش Tech عبارتند از :
مرورگر : این فیلتر به شما نشان میدهد که کاربران شما از کدام مرورگر برای ورود به سایت شما استفاده نمودهاند. این مرورگرها میتواند کروم (Chrome)، سافاری (Safari)، موزیلا (Mozilla)، ادج (Edge)، اپرا (Opera) اندروید وب و… باشد.
دستهبندی دستگاه : این فیلتر به شما میگوید که کاربران شما با چه دستگاهی (موبایل، دسکتاپ یا تبلت) وارد سایت شما شدهاند.
مدل دستگاه : این فیلتر به شما این امکان را میدهد تا مدل دستگاه بازدیدکننده یعنی مدل لپ تاپ، موبایل و… را مشاهده کنید.
رزولوشن : این فیلتر رزولوشن دستگاه مخاطب شما (1920*1080، 1366*768، 393*873، 412*915 و…) را نشان میدهد.
اپ ورژن : اگر سایت شما دارای نسخه اپلیکیشن باشد میتوانید از این فیلتر استفاده نمایید.
پلتفرم : اگر سایت شما دارای نسخه اپلیکیشن باشد میتوانید دستهبندی مربوط به بازدیدکنندگان که از طریق وب یا وباپ مشاهده کردهاند را مشخص میکند.
ورژن سیتم عامل : این فیلتر به شما نشان میدهد که نسخه سیستم عامل مخاطبین شما چیست.
پلتفرم/دستهبندی دستگاه : این فیلتر تلفیقی از پلتفرم و دسته بندی دستگاه است که میتوانید از طریق آن متوجه شوید که پلتفرم و دستهبندی دستگاه مخاطب شما (wed/mobile، App/Tablet، web/Desktop و…) کدام است.
سیستم عامل : از طریق این فیلتر میتوانید متوجه شوید که سیستم عامل مخاطب شما (اندورید، ویندوز، ios، مکینتاش، لنویکس، بلک بری و…) چیست.
سیستم عامل همراه ورژن os : این فیلتر نیز تلفیقی از سیستم عامل و همچنین ورژن سیستم عامل (android12، windows10 ، ios16 و…) است که به شما نشان میدهد سیستم عامل مخاطب شما و ورژن آن چیست.
در تصویر زیر یک نمونه از فیلتر بازدیدکنندگان سایت ماکان بر اساس نوع مرورگر آنها را میتوانید مشاهده نمایید.
گزارش مرورگر مخاطبین در گوگل آنالیتیکس
نحوه استفاده از این اطلاعات:
اطمینان حاصل کنید که مخاطب مناسب را جذب میکنید. اگر هجومی از افراد خارج از سن/جنسیت ایدهآل خود را داشته باشید، ممکن است به مخاطبان اشتباهی دسترسی پیدا کنید یا محتوایی ایجاد کنید که با مخاطبان اشتباه صحبت کند.
ببینید آیا مخاطب هدف فعلی شما واقعاً مخاطب هدف درستی است یا خیر. ممکن است مخاطبی که فکر میکردید مخاطب هدف شماست، در واقع مخاطبی نباشد که خرید را انجام میدهد، یا مخاطب دیگری نیز علاقهمند به استفاده از محصول یا خدمات شما باشد. حتماً به نحوه تعامل مخاطب نگاه کنید، نه فقط به تعداد بازدیدکنندگان. نرخ پرش بالا، زمان کم در سایت یا تعداد کم صفحه در هر جلسه؛ همگی میتواند یک مخاطب بیعلاقه را نشان بدهد.
جغرافیای مخاطب
از قسمت Demographics > Demographic details در منوی Google Analytics میتوانید ببینید که افراد از کجا از وب سایت شما بازدید میکنند. بهطور پیشفرض، تفکیک را بر اساس کشور مشاهده خواهید کرد. با این حال، اگر میخواهید تفکیک را بر اساس شهر ببینید، میتوانید از طریق منوی بالای جدول داده به این قسمت مراجعه کنید.
نحوه استفاده از این اطلاعات:
اطمینان حاصل کنید که سایت شما مخاطبان مناسب را جذب میکند. اگر فقط به مردم در ویرجینیا خدمات میدهید، اما ترافیک زیادی از کاربران در واشنگتن دریافت میکنید، ممکن است لازم باشد در استراتژی بازاریابی خود تجدید نظر کنید.
هکهای احتمالی را زودتر شناسایی کنید. هجوم ترافیک از یک کشور دیگر میتواند نشان دهنده هک سایت باشد.
درباره اینکه مخاطبان شما اهل کجا هستند بیشتر بدانید. اگر مخاطب بینالمللی یا حتی مخاطب ملی دارید، این دیدگاه ممکن است به شما کمک کند مخاطبانی را جذب کنید که بیشترین علاقه را به آنچه ارائه میدهید، نشان میدهند.
فناوری مخاطبین
بخش فناوری، سیستم عملیاتی را که کاربران شما برای دسترسی به وبسایت استفاده میکردند را به شما نشان میدهد. این اطلاعات می تواند به شما اشاره کند که مخاطبان شما چه نوع ابزارها، ترفندها و برندهایی را ترجیح میدهند.
نحوه استفاده از این اطلاعات:
اولویت بندی بهینهسازی برای مرورگرهای پرکاربرد.
بهینهسازیهایی را برای پرکاربردترین دستگاهها اولویت بندی کنید. فقط با کمی استنتاج (یا با مراجعه به دورنمای دستگاه ها)، میتوانید تعیین کنید که کاربران از چه دستگاههایی از سایت شما بازدید میکنند. شما میخواهید مطمئن شوید که سایت شما به سرعت بارگیری میشود و تجربه کاربری عالی در آن دستگاهها دارد.
مرورگرها یا دستگاههای بالقوهای که مشکلات بارگیری دارند را شناسایی کنید. اگر نرخ پرش برای یک مرورگر خاص به طور غیرعادی بالا باشد، میتواند نشان دهنده مشکل Core Web Vitals باشد.
مزایای استفاده از مخاطبان گوگل آنالیتیکس
با تقسیمبندی دادههای گوگل آنالیتیکس خود بر اساس مخاطبان، میتوانید تعیین کنید که کدام مسیر باعث میشود کاربران به سمت هدف تبدیل مورد نظر شما (مثلاً خرید یا ثبتنام) اقدام کنند، که به شما کمک میکند انتخاب کنید که تلاشهای بازاریابی خود را کجا متمرکز کنید و قیف خود را بهینه کنید.
در اینجا چند مثال عملی از نحوه استفاده از مخاطبان آورده شده است:
- عملکرد تبدیل یک گروه خاص از کاربران را بیابید (مثلاً بازدیدکنندگان جدیدی که پیوندی را از توییتر دنبال کردهاند)
- بخش مخاطب خاصی را که میتوانید در تحقیقات بیشتر از جمله (تست A/B) مشارکت دهید، شناسایی کنید.
- ROI کمپین ها و کانال های بازاریابی خود مانند SEO، رسانه های اجتماعی و PPC را تعیین کنید.
- راه اندازی کمپین های بازاریابی مجدد (با استفاده از فهرست هوشمند مخاطبان Google، یا لیست مخاطبان سفارشی شما).
شما میتوانید با مراجعه کردن به صفحه مقالات آموزشی ماکان، سایر مقالات ما را مطالعه کنید.
صفحه ما را در اینستاگرام دنبال کنید تا با مطالب روز در حوزه دیجیتال آشنا شوید.