آشنایی با خطاهای Mobile Usability و رفع آن ها
Mobile Usability فقط کوچک کردن یک وب سایت برای تطبیق با دستگاههای مختلف نیست. این بخش از سرچ کنسول نشان میدهد که کدام صفحات شما هنگام مشاهده در موبایل دارای مشکلات Mobile Usability هستند. خوب است بدانید Mobile Usability یکی از کاربردیترین ابزار گوگل سرچ کنسول به حساب میآید. به همین دلیل تصمیم گرفتیم تا در این مقاله آشنایی با خطاهای Mobile Usability و رفع آن ها را در اختیارتان قرار دهیم؛ پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
در هنگام طراحی سایت باید به این نکته توجه نمایید که اگر میخواهید سایت شما موبایل فرندلی باشد، میبایست سایت را ریسپانسیو یا واکنشگرا طراحی نمایید تا با خطاهای Mobile Usability مواجه نشوید.
پیش از این با آموزش کامل سرچ کنسول آشنا شدهایم. خطاهای Mobile Usability بخشی از خطاهای مربوط به سرچ کنسول میباشد. شما میتوانید مقالهی معرفی و رفع خطاهای گوگل سرچ کنسول را مطالعه کنید.
مسائل را اولویتبندی و رفع کنید.
- در صفحه گزارش خلاصه وضعیت، خطاهای سایت بر اساس ترکیبی از وضعیت اعتبارسنجی (validation) و تعداد صفحات آسیب دیده طبقهبندی میشوند. توصیه میکنیم آنها را با همان ترتیب پیش فرض که توسط سرچ کنسول طبقهبندی شده است بررسی نمایید. ابتدا دلایل رایج را رفع نمایید و سپس به سراغ مواردی که از اهمیت کمتری برخوردار هستند، بروید.
- ببینید آیا هر گونه افزایش در تعداد کل خطاها عمدتاً ناشی از یک خطا است یا خیر. در جدول به دنبال این مشکل باشید که افزایش متناظری در تعداد خطاها ایجاد نموده است. در ادامه به نوع خطاها و نحوه رفع خطاها خواهیم پرداخت.
- برای مشاهده صفحه جزئیات خطا، یک ردیف در جدول را انتخاب کنید.
a. صفحه جزئیات، شامل نمونهای از URLهای دارای خطا است. لیست همیشه کامل نیست، زیرا به 1000 ردیف محدود شده است و ممکن است مواردی از این خطا را که اخیراً کشف شده است، شامل نشود.
b. برای دریافت اسناد رسمی و اطلاعات دقیق در مورد روش مناسب، اطلاعات بیشتر (Learn more) را انتخاب کنید.
c. یک URL آسیبدیده را در جدول انتخاب کنید تا یک پنل با اطلاعات بیشتر باز شود، از جمله تعدادی از مشکلات Mobile Usability و یک لینک Inspect برای اجرای ابزار Inspect URL در برابر نسخه ایندکس شده این صفحه، و یک لینک Test live version برای اجرای تست موبایل فرندلی (Mobile Friendly Test) در این صفحه. ممکن است خطایی در صفحه زنده برطرف شده باشد، اما همچنان در لیست گزارش Mobile Usability وجود داشته باشد، زیرا صفحه پس از رفع مشکل دوباره خزیده (recrawled) نشده است. اگر چنین است، پس از اینکه همه موارد این مشکل را برطرف کردید، درخواست تأیید اعتبار (validation) کنید. -
رفع مشکلات
همه مشکلات را در سایت خود برطرف کنید، رفع مشکل خود را آزمایش کنید و اطمینان حاصل کنید که رفع مشکلات شما در وب وجود دارد.
- به صفحه جزئیات مشکل برگردید و روی دکمه Validate & Update Google کلیک کنید تا فرآیند تأیید اعتبار آغاز شود. این فرآیند فوری نیست. برای درک فرآیند اعتبار سنجی، در ادامه بیشتر راجع به آن توضیح خواهیم داد.
- به رفع خطاها ادامه دهید.
رفع اشکال (Debugging) خطاهای افزایش یافته
تعیین کنید که آیا جابجایی گروهی از صفحات باعث افزایش خطا شده است یا خیر:
- اگر یک افزایش خطا مشاهده کردید، به دنبال افت متناظر در وضعیت دیگری (خطا یا معتبر) باشید.
- اگر یک افت متناظر پیدا کردید، تأیید کنید که URLها یکسان هستند.
- اگر URLها از وضعیتی به وضعیت دیگر منتقل شدند (error or valid)، مشخص کنید که چه چیزی را تغییر دادهاید تا باعث این امر شود.
رایجترین دلیل افزایش خطا، اضافه کردن یک ایراد یا خطا به قالبی است که توسط بسیاری از صفحات سایت شما استفاده میشود.
خطاهای Mobile Usability :
خطاهای زیر میتوانند در گزارش Mobile Usability ظاهر شوند:
خطای Uses incompatible plugins
این صفحه شامل افزونههایی مانند Flash است که توسط اکثر مرورگرهای موبایل پشتیبانی نمیشود.
رفع خطا:
توصیه میکنیم صفحه خود را با استفاده از فناوریهای وب مدرن و با پشتیبانی گسترده مانند HTML5 طراحی مجدد کنید.
خطای Viewport not set
صفحه ویژگی Viewport را تعریف نمیکند که به مرورگرها بگوید چگونه ابعاد و مقیاس صفحه را متناسب با اندازه صفحه تنظیم کنند.
آموزش تصویری رفع خطای incompatible plugins را میتوانید در این مقاله مطالعه فرمایید.
رفع خطا:
از آنجایی که بازدیدکنندگان سایت شما از دستگاههای مختلفی با اندازههای مختلف صفحه نمایش استفاده میکنند، از مانیتورهای بزرگ رومیزی گرفته تا تبلتها و موبایلها، صفحات شما باید با استفاده از تگ متا viewport ، یک viewport مشخص کنند.
آموزش کامل و جزئیات این خطا را میتوانید در مقاله رفع خطای viewport not set در google search console مطالعه نمایید.
Viewport not set to “device-width”
صفحه یک ویژگی viewport با عرض ثابت را تعریف میکند، به این معنی که نمیتواند برای اندازههای مختلف صفحه تنظیم شود.
رفع خطا:
یک طراحی واکنشگرا برای صفحات سایت خود داشته باشید و نمای ظاهری را مطابق با عرض و مقیاس دستگاه های مختلف تنظیم کنید.
شما میتوانید مقاله ضرورت طراحی سایت ریسپانسیو را برای درک بهتر این موضوع مطالعه نمایید.
خطای Content wider than screen
این خطا برای زمانی است که اسکرول افقی برای دیدن کلمات و تصاویر در صفحه ضروری است. این خطا زمانی اتفاق میافتد که صفحات از مقادیر مطلق در اعلانهای CSS استفاده میکنند، یا از تصاویری استفاده میکنند که به بهترین شکل در عرض مرورگر خاص (مانند 980 پیکسل) طراحی شدهاند.
جزئیات این خطا و آموزش کامل آن را میتوانید در مقاله 5 روش برای رفع خطای Content wider than screen مطالعه نمایید.
رفع خطا:
اطمینان حاصل کنید که صفحه از مقادیر نسبی عرض و موقعیت برای عناصر CSS استفاده میکند و مطمئن شوید که تصاویر نیز میتوانند به نسبت ابعاد صفحه نمایش مقیاس شوند.
خطای Text too small to read
بخش قابل توجهی از متن در صفحه نسبت به عرض صفحه بسیار کوچک است. این کار خواندن متن را در موبایل سخت میکند. به تست اسکرین شات (test screenshot) دستگاه خود نگاه کنید تا متن مشکل را شناسایی کنید.
رفع خطا:
یک viewport برای صفحات وب خود مشخص کنید و تمام اندازههای فونت خود را به گونهای تنظیم کنید که به درستی در viewport مقیاس شوند، بنابراین متن در صفحه نمایش دستگاه قابل مشاهده خواهد بود.
جزئیات این خطا را به همراه آموزش کامل آن را میتوانید در مقاله رفع خطای text too small to read در google search console مطالعه نمایید.
خطای Clickable elements too close together
عناصر لمسی، مانند دکمهها و لینکهای ناوبری، به قدری به یکدیگر نزدیک هستند که کاربر موبایل نمیتواند بدون ضربه زدن به عنصر همسایه، به راحتی با انگشت خود به عنصر مورد نظر ضربه بزند.
رفع خطا:
به تست اسکرین شات (test screenshot) نگاه کنید و تمام دکمهها، لینکها و سایر اهداف لمسی را شناسایی کنید. مطمئن شوید که اهداف لمسی شما از عرض متوسط نوک انگشت به هم نزدیکتر نیستند یا اینکه نوک انگشت شما نمیتواند چندین هدف لینک را بپوشاند.
جزئیات کامل این خطا را به همراه آموزش رفع ان و همچنین سایز مناسب برای عناصر را در مقاله 3 روش برای رفع خطای Clickable elements too close together مطالعه نمایید.
اعتبار سنجی (Validation)
پس از رفع خطاهای سایت خود، به گوگل بگویید که صفحات ثابت شما را دوباره بخزد (recrawl) و مورد بررسی قرار دهد. بعد از آنکه همه مشکلات را برطرف کردید، میتوانید از گوگل بخواهید تا مشکلاتی که رفع کردهاید را تایید کند. اگر همه موارد شناخته شده برطرف شوند، تعداد مشکلات در تیبل مسائل به صفر میرسد و به انتهای جدول کاهش مییابد.
چرا باید اعتبارسنجی (validate) کنیم؟
به صورت کلی، با validate کردن به گوگل میگویید مشکلات را در یک وضعیت یا دسته بندی برطرف کردهاید. گفتن این موضوع به گوگل مزایای زیر را دارد:
- زمانی که گوگل رفع مشکل شما را در همه URL ها تأیید کرد، یا برعکس، اگر گوگل موارد باقی مانده از آن مشکل را پیدا کرد، ایمیلی دریافت خواهید کرد.
- میتوانید پیشرفت گوگل را در تأیید اصلاحات خود ردیابی کنید و گزارشی از تمام صفحات در صف برای بررسی و وضعیت رفع هر URL را مشاهده کنید.
ممکن است همیشه رفع و تأیید یک مشکل خاص در وب سایت شما منطقی نباشد: برای مثال، URLهای مسدود شده توسط robots.txt احتمالاً عمداً مسدود شدهاند. هنگام تصمیمگیری در مورد رسیدگی به یک موضوع خاص از قضاوت خود استفاده کنید. شما همچنین میتوانید مشکلات را بدون اعتبار سنجی برطرف کنید. فرقی نمیکند که شما تأیید صحت درخواست کرده باشید یا نه؛ گوگل تعداد نمونههای شما را هر زمان که صفحهای با مشکلات شناخته شدهای را که میخزد، بهروزرسانی میکند.
اعتبار سنجی را شروع کنید.
برای اینکه به کنسول جستجو بگویید که مشکلی را برطرف کردهاید:
- همه موارد مشکل را در سایت خود برطرف کنید. اگر راهحلی را از دست دادید، زمانی که گوگل یک نمونه از آن مشکل را پیدا کرد، اعتبارسنجی متوقف میشود.
- در صفحه جزئیات مشکل (issue details page)، مشکلی را که رفع کردید باز کنید. روی مشکل در لیست مشکلات در گزارش خود کلیک کنید. توجه داشته باشید که اگر در گزارش خود به نقشه سایت (sitemap) خاصی فیلتر شده باشید، اعتبارسنجی فقط برای موارد موجود در نقشه سایت (sitemap) در زمانی که درخواست اعتبارسنجی کردهاید اعمال میشود. ممکن است این چیزی باشد که شما میخواهید، یا ممکن است اینطور نباشد و فقط حواس آن به شما باشد.
- روی اعتبار سنجی رفع مشکل (Validate fix) کلیک کنید. تا زمانی که اعتبارسنجی (validation) موفقیتآمیز یا ناموفق باشد، دوباره بر روی Validate fix کلیک نکنید.
- شما میتوانید پیشرفت اعتبار سنجی (validation) را نظارت کنید. اعتبارسنجی (validation) معمولاً تا دو هفته طول میکشد، اما در برخی موارد ممکن است بسیار بیشتر طول بکشد، بنابراین صبور باشید. هنگامی که اعتبارسنجی (validation) موفق یا ناموفق شد، اعلانی دریافت خواهید کرد.
- اگر اعتبارسنجی (validation) ناموفق بود، میتوانید با کلیک بر روی مشاهده جزئیات در صفحه جزئیات مشکل (issue details page)، ببینید کدام URL باعث شده تا اعتبارسنجی (validation) ناموفق باشد. این صفحه را اصلاح کنید، رفع مشکل خود را در همه نشانیهای اینترنتی در وضعیت معلق تأیید کنید و اعتبارسنجی (validation) را مجدداً راهاندازی کنید.
پیشرفت اعتبار سنجی (validation progress) را ببینید.
برای مشاهده پیشرفت درخواست اعتبارسنجی (validation) فعلی یا تاریخچه آخرین درخواست در صورتی که اعتبارسنجی در حال انجام نیست:
- صفحه جزئیات مشکل (issue details page) را برای مشکل باز کنید. روی ردیف مشکل در صفحه گزارش اصلی کلیک کنید تا صفحه جزئیات مشکل باز شود.
وضعیت درخواست اعتبارسنجی (validation) هم در صفحه جزئیات موضوع و هم در ردیف اعتبار سنجی (validation) جدول جزئیات نشان داده شده است. - روی مشاهده جزئیات (See details) کلیک کنید تا صفحه جزئیات اعتبارسنجی (validation details page) آن درخواست باز شود.
وضعیت نمونه برای هر URL موجود در درخواست، در جدول نشان داده شده است.
وضعیت نمونه برای موضوع خاصی که شما در حال بررسی آن هستید اعمال میشود. میتوانید یک مشکل را با برچسب Passed در یک صفحه داشته باشید، اما سایر مسائل با برچسب Failed، Pending یا دیگر موارد در همان صفحه مشاهده میشوند.
در گزارش AMP و گزارش ایندکس کردن صفحه، ورودیهای صفحه سابقه اعتبارسنجی (validation) براساس URL گروهبندی میشوند.
در گزارشهای Mobile Usability و نتایج غنی (Rich Result)، موارد با ترکیب URL + آیتم دادهی ساختاریافته (همانطور که با مقدار نام مورد تعیین میشود) گروهبندی میشوند.
اگر میخواهید یادبگیریدکه چجوری از سرچ کنسول گزارش ایندکس شدن صفحاتتون رو بگیرید مقاله زیر رو مطالعه کنید به صورت کامل توضیحات ارائه داده شدن
شما میتوانید با مراجعه کردن به صفحه مقالات آموزشی ماکان، سایر مقالات ما را مطالعه کنید.
صفحه ما را در اینستاگرام دنبال کنید تا با مطالب روز در حوزه دیجیتال آشنا شوید.