تئوری و مفهوم رنگ ها
طراحی کردن رنگ ها یک کار ذهنی و درونی و فردی است. چیزی که باعث ایجاد و بروز یک عکس العمل در یک فرد میشود ممکن است در افراد دیگر باعث ظهور واکنشهای متفاوتی گردد. گاهی این واکنشها به دلیل اولویت بندیهای شخصی است و گاهی به دلیل پس زمینهی فرهنگی فرد. در این مقاله قصد داریم تا در مورد مفهوم رنگ ها صحبت کنیم.
تئوری رنگ به نوبهی خود یک علم به حساب میآید. تاثیر رنگ ها در تبلیغات ، فروش و بازاریابی را بدانید و از مفهوم رنگ ها در طراحی تبلیغات خود استفاده نمایید. تاثیر رنگ ها در بازاریابی محصولات و در نهایت در فروش نمایان میشود.
مطالعهی این که رنگ ها چگونه روی افراد مختلف اثرات متفاوت میگذارد، هم به صورت فردی هم به صورت گروهی، چیزی است که ممکن است در بعضی افراد باعث شود تا شغل خود را گسترش و بهبود ببخشند. مفهوم رنگ ها یکی از موارد تاثیر گذار در فروش و تبلیغات است.
تاثیر رنگ ها در تبلیغات و فروش همراه میتواند تاثیر مثبتی باشد به شرطی که شما مفهوم رنگ ها را به درستی درک کرده باشید و از مفهوم رنگ ها در طراحی به درستی استفاده نمایید.
برای اطلاع از نام و کد رنگ ها حتما مقاله راهنمای انتخاب رنگ و کد رنگ را نیز مطالعه نمایید.
کاری به آسانی تغییر دادن ته رنگ (hue) و اشباع رنگ (saturation)
یک رنگ میتواند یک احساس کاملا متفاوت ایجاد کند. تفاوتهای فرهنگی به این معنا است که گاهی اوقات مواردی که برای یک فرد در یک کشور خوشحال کننده و هیجان برانگیز است میتواند برای فرد دیگری از یک کشور دیگر ناامید کننده و باعث دلتنگی و افسردگی شود.
این بخش قسمت اول از تئوری و مفهوم رنگ ها و کاربرد آن در طراحی سایت و تاثیر رنگ ها در تبلیغات و بازاریابی و همچنین تاثیر رنگ ها در فروش میباشد که در اختیار شما کاربران گرامی قرار داده شده است.
در این بخش از مفهوم رنگ ها در رابطه با معنا و مفهومی که در پس رنگهای مختلف قرار دارد بحث خواهیم کرد و به دنبال آن ها مثال هایی را برای روشن تر شدن آن ارائه خواهیم کرد.
روانشناسی و مفهوم رنگ ها در طراحی ، تبلیغات و بازاریابی
اینکه شما از چه رنگهایی در کجا استفاده نمایید میتواند به شما کمک شایانی نماید تا بهترین تصمیم گیری را در این خصوص انجام دهید و از تبلیغات خود تاثیر بیشتری بگیرید. در واقع علاوه بر تبلیغات، تاثیر رنگ ها در بازاریابی نیز مشهود خواهد بود.
رنگهای گرم شامل رنگهای قرمز، نارنجی، زرد و طیفهای بین این سه رنگ میباشد. این سه رنگ, رنگ آتش، برگهای پاییزی و طلوع آفتاب هستند و عموما محرک، پر حرارت و داراب انرژی مثبت هستند.
رنگ های زرد و قرمز هر دو از رنگ های اصلی هستند و رنگ نارنجی در بین این دو قرار گرفته است و این یعنی رنگ های گرم , ذاتا گرم هستند و از ترکیب یک رنگ سرد با یک رنگ گرم بدست نمی آیند. برای القای اشتیاق، شادی، حرارت و انرژی در طرح های خود از رنگ های گرم استفاده کنید.
قرمز (رنگ اصلی)
رنگ قرمز یک رنگ بسیار گرم است . با این رنگ آتش، پیروزی و میدان جنگ تداعی می شود. همچنین نشانه ی عشق و علاقه نیز هست . در تاریخ این رنگ هم بیانگر شیطان و هم نشانهی خداوند عشق می باشد. رنگ قرمز می تواند تاثیرات جسمی زیادی روی افراد بگذارد، مثلا باعث بالا رفتن فشار خون و سرعت دم و باز دم می شود، همچنین سوخت و ساز بدن را نیز افزایش می دهد.
رنگ قرمز می تواند عصبانیت به همراه داشته باشد، البته در کنار آن از اهمیت زیادی برخوردار است. این رنگ نشانهی خطر نیز هست. این رنگ در خارج از دنیای غرب معانی متفاوتی دارد مثلا در کشور چین رنگ موفقیت، کامیابی و شادمانی است. رنگ قرمز می تواند باعث جذب خوشبختی و موفقیت شود.
در سایر فرهنگ های شرقی لباس عروسان در روز عروسی به رنگ قرمز است. در آفریقای جنوبی قرمز رنگ سوگواری و عزا است. به علاوه رنگ قرمز نشانه ی مسلک کمونیسم می باشد.
در آفریقا به دلیل اینکه رنگ قرمز جنبهی هشدار دهنده دارد نشان بیماری AIDS را با این رنگ طراحی کردند. وقتی رنگ قرمز تیره با رنگ های سفید و خاکستری ترکیب شود حس زیبا و حرفهای بودن طرح را القا میکند.
نارنجی (رنگ ثانویه) :
رنگ نارنجی رنگ بسیار با طراوت و انرژیزایی است. این رنگ در حالات مات (mute) میتواند تداعی کنندهی کره زمین و فصل پاییز باشد. به دلیل همراه بودن آن با تغییرات فصلها، رنگ نارنجی میتواند نشانهی تغییر و حرکت باشد.
چون میوهای با همین نام وجود دارد، پس این رنگ میتواند علامت سلامتی، سرزندگی و حیات باشد. (Orange) در زبان فارسی به معنای پرتقال است. مفهوم رنگ ها در طراحی ها رنگ نارنجی بدون داشتن تاثیر پذیری زیاد رنگ قرمز میتواند باعث جلب توجه شود. این رنگ بیشتر دوستانه و جذاب است و کمتر هم چشم را میزند.
زرد (رنگ اصلی) :
رنگ زرد غالبا بعنوان یکی از انرژی بخشترین رنگهای گرم به شمار میرود. این رنگ تداعی بخش شادابی و طلوع خورشید است. رنگ زرد همچنین نشانگر ترسویی، نامردی و حیله و تقلب نیز میباشد. رنگ زرد در برخی موارد بعنوان رنگ امید نیز شناخته میشود، چون دیده شده در بعضی از کشورها روبانهای زرد توسط خانوادههایی به نمایش گذاشته میشود که یکی از اعضای آنها در جنگ شرکت دارد.
این رنگ همچنین برای نشان دادن خطر نیز بکار میرود اما نه به شدت و تاکید رنگ قرمز. در برخی از کشورها رنگ زرد معانی متفاوتی و مختلفی دارد. مثلا در مصر رنگ زرد را در سوگواریها و مراسم عزاداری استفاده میکنند. در ژاپن رنگ زرد نشانگر شجاعت و در هند نمایندهی تجارت است.
رنگ زرد روشن در مفهوم رنگ ها در طراحی میتواند احساس شادابی و خوشی را القا کند. رنگهای زرد ملایمتر معمولا بعنوان رنگ خنثی برای کوکان و بچهها بکار میرود (به جای رنگهای آبی و صورتی). زردهای روشن حس شادابی را بیشتر از رنگهای زرد براق القا میکنند. زردهای تیره و زردهای طلایی نماد کهنگی و آنتیک بودن هستند و در طرح هایی بکار میروند که هدف استمرار و پایداری است.
رنگ های سرد
رنگ های سرد عبارتند از سبز، آبی و ارغوانی و اغلب از رنگهای گرم آرامتر هستند. آنها رنگ آب، شب طبیعت و گاهی رنگ سکون و آرامش و تا حدی خاموش و محتاط هستند.
رنگ آبی در چرخهی رنگهای سرد تنها رنگ اصلی است که این بدین معناست که سایر رنگها از ترکیب آبی با یک رنگ گرم ساخته شدهاند. رنگهای سبز تا حدی دارای ویژگیهای رنگ زرد هستند و رنگ ارغوانی تعدادی از خصوصیات رنگ قرمز را داراست. برای ایجاد حس آرامش و نمای حرفهای در طرحهایتان از رنگهای سرد استفاده کنید.
سبز
رنگ سبز رنگ واقع بینی، حقیقت و واقعیت است. این رنگ می تواند نمایانگر شروع تازه و رشد و نمو و پیشرفته باشد، همچنین دلالت بر بازسازی و وفور و فراوانی نیز دارد. رنگ سبز می تواند نشانه ی حسادت و کمبود تجربه و تحمل نیز باشد.
این رنگ بیشتر ویژگیهای رنگ آبی را داراست، اما این رنگ آمیخته با حس پرانرژی بودن رنگ زرد است. رنگ سبز در مفهوم رنگ ها در طراحی تعادل و هماهنگی را نشان میدهد. این رنگ تا حد زیادی پایدار و با ثبات است. رنگ سبز بیشتر مناسب طرحهایی مرتبط با سلامتی، امنیت و ثبات، نوسازی و طبیعت میباشد.
حس انرژی بخشی و پویایی رنگهای سبزهای براق بیشتر است، در حالی که رنگ سبز زیتونی بیشتر نمایانگر طبیعت است. سبزهای تیره با ثبات ترند و نمایانگر وفور نعمت میباشند.
آبی (رنگ اولیه)
در زبان انگلیسی رنگ آبی اغلب با احساس دلتنگی همراه است. همچنین این رنگ در همه جا برای نشان دادن آرامش، ملایمت و مسئولیت بکار می رود. رنگ های آبی روشن نیروبخش، شادی آور و دوستانه هستند. آبی های تیره بیشتر قدرتمند، قابل اتکا و معتبر هستند. رنگ آبی رنگ صلح است و در بسیاری از فرهنگ ها و سنن به مذهب، دین و امور معنوی دلالت دارد برای مثال مریم مقدس همیشه با یک جامه ی بلند آبی رنگ نشان داده می شود.
مفهوم رنگ آبی بستگی به سایه و رنگ عینی دارد. در مفهوم رنگ ها در طراحی، سایه عینی و دقیق رنگ آبی که شما انتخاب میکنید به اینکه طرحهای شما چطور دیده میشوند مناسبت دارد. رنگهای آبی روشن اغلب آرامشبخش و ساکن هستند. رنگ آبی براق انرژی بخش و تازه کننده هستند. رنگهای آبی تیره برای سایتها یا طراحیهایی که در آنها دوام و استحکام و پایایی اهمیت دارد بسیار مناسبند.
رنگهای آبی تیره احساس پایایی و دوام را به بیننده القا میکنند، درحالیکه رنگهای آبی روشن و براق از القای این احساس جلوگیری میکنند. رنگ آبی روشن و مات این سایت احساس آرامش و سکون را به کاربر منتقل میکند.
ارغوانی (رنگ ثانویه)
رنگ ارغوانی نمایانگر تجملات و اشرافیت است. این رنگ از ترکیب رنگ های آبی و قرمز بوجود می آید و دارای ویژگی های هردو رنگ می باشد. این رنگ با خلاقیت و تخیل نیز همراه است.
در کشور تایلند رنگ ارغوانی رنگ لباس عذاداری و سوگواری زن های بیوه است. رنگ های ارغوانی تیره به صورت سنتی نمایانگر سلامتی و اشرافیت هستند، در حالی که رنگ های ارغوانی روشن تر بیشتر رمانتیک و خیال پردازانه هستند.
در مفهوم رنگ ها در طراحی ، رنگهای ارغوانی تیره میتوانند حس ثروت و خوشی و عیش و نوش را القا کنند. ارغوانی های روشن ملایم ترند و حس بهار و عشق را انتقال میدهند.
تئوری و مفهوم رنگ ها در طراحی وب
طراحی کردن رنگ ها یک کار ذهنی و درونی و فردی است. چیزی که باعث ایجاد و بروز یک عکس العمل در یک فرد می شود ممکن است در افراد دیگر باعث ظهور واکنش های متفاوتی گردد. گاهی این واکنش ها به دلیل اولویت بندی های شخصی است و گاهی به دلیل پس زمینه ی فرهنگی فرد. تئوری رنگ به نوبه ی خود یک علم به حساب می آید.
مطالعه ی این که رنگ ها چگونه روی افراد مختلف اثرات متفاوت می گذارد، هم به صورت فردی هم به صورت گروهی، چیزی است که ممکن است در بعضی افراد باعث شود تا شغل خود را گسترش و بهبود ببخشند. کاری به آسانی تغییر دادن ته رنگ (hue) و اشباع رنگ (saturation) یک رنگ می تواند یک احساس کاملا متفاوت ایجاد کند.
تفاوتهای فرهنگی به این معنا است که گاهی اوقات مواردی که برای یک فرد در یک کشور خوشحال کننده و هیجان برانگیز است میتواند برای فرد دیگری از یک کشور دیگر ناامید کننده و باعث دلتنگی و افسردگی شود. این مقاله، تئوری و مفهوم رنگ ها و کاربرد آن در طراحی سایت میباشد که در اختیار شما کاربران گرامی
قرار داده شده است.
Neutral ها یا رنگ های خنثی و بی اثر
رنگهای Neutral یا خنثی در مفهوم رنگ ها در طراحی اغلب به عنوان پس زمینه ایفای نقش میکنند. آنها معمولا با رنگهای accent روشنتر ترکیب میشوند. اما این رنگها را میتوان به تنهایی هم در طراحی استفاده کرد و طرحهای بسیار ماهرانه و پیچیدهای را بوجود آورد.
مفهوم و احساس رنگهای خنثی بیشتر تحت تاثیر رنگهایی که در محیط اطراف آنها قرار دارد میباشد تا سرد یا گرم بودن رنگها. تاثیر رنگ ها در تبلیغات موضوعی است که شما میتوانید با ظرافت و رعایت نکات کوچک اما مهم به آن دست یابید و تاثیر رنگ ها در تبلیغات را بصورت کاملا مشهود ملاحظه نمایید.
سیاه
رنگ سیاه قدرتمندترین رنگ خنثی است . از جنبه ی مثبت این رنگ با احساس قدرت، ظرافت و زیبایی و رسمیت همراه است . از جنبه ی منفی، این رنگ حس شیطان، مرگ و رمز و راز را منتقل می کند. رنگ سیاه در بسیاری از کشورها رنگ عزا و سوگ است. این رنگ در بعضی از فرهنگ ها نشانه ی یاغیگری، شورش سرکشی و تمرد است ، همچنین نماد هالوین نیز می باشد.
رنگ سیاه معمولا در مفهوم رنگ ها در طراحی برای القای حس هیجانی و ناراحت کننده بکار میرود. بسته به رنگی که با آن ترکیب میشود میتواند نمای مدرن یا سنتی ایجاد کند. به دلیل خنثی بودن این رنگ معمولا در طراحیها از آن برای تایپوگرافی و سایر قسمتهای کاربردی استفاده میشود. رنگ سیاه کمک میکند تا حس مرموز بودن را به آسانی در طرح ایجاد کرد.
سفید
رنگ سفید در موقعیتی مقابل رنگ سیاه قرار دارد، اما مانند رنگ سیاه می تواند در کنار رنگ های دیگر به خوبی عمل کند. این رنگ با حس خلوص و پاکی، تمیزی و پاکدامنی همراه است. در کشورهای غربی عروسان در روز عروسی لباس سفید به تن می کنند. این رنگ همچنین نمایانگر کارخانه های تولید لوازم بهداشتی، پزشکان ، پرستاران و دندان پزشکان می باشد.
رنگ سفید همراه با خوبی است و فرشته ها اکثرا با جامه ی بلند سفید رنگ نشان داده می شوند.
عموما رنگ سفید در مفهوم رنگ ها در طراحی یک پس زمینهی بی اثر و خنثی است که به سایر رنگهای طرح اجازه میدهد تا بهتر ظهور پیدا کنند. این رنگ کمک میکند تا سادگی و تمیزی را انتقال دهیم. رنگ سفید در طراحیها میتواند فصل زمستان و یا تابستان را به تصویر بکشد، البته بسته به سایر نقش و نگارها و رنگ های اطراف آن.
خاکستری
رنگ خاکستری یکی از رنگهای خنثی است و عموما در طیف رنگها در قسمت رنگهای سرد قرار میگیرد. گاهی این رنگ القا کنندهی حس بد خلقی، اخم و یا دلتنگی و افسردگی است. در بعضی از طراحیها میتوان از رنگ خاکستری روشن به جای رنگ سفید و از رنگ خاکستری تیره به جای رنگ سیاه استفاده کرد.
رنگ خاکستری عموما رنگ محافظه کاری و تشریفاتی و رسمی است، اما میتواند مدرن هم باشد. گاهی این رنگ بعنوان رنگ عزا و سوگواری بکار برده میشود. این رنگ معمولا در طراحیهای صنفی و شرکتی که رسمیت در آنها اهمیت دارد بکار برده میشود. رنگهای خاکستری خالص و یک دست سایههایی از رنگ سیاه هستند. در بعضی از آنها نیز مخلوطی از رنگهای آبی یا قهوهای دیده میشود. در طراحیها پس زمینههای خاکستری متداول هستند.
قهوه ای
رنگ قهوهای القاگر زمین، چوب و سنگ است. این رنگ یک رنگ کاملا خنثی و گرم است. رنگ قهوهای میتواند با قابلیت اعتماد و پایایی و استحکام، ثبات و خودمانی بودن نیز همراه باشد، همچنین میتوان آن را خسته کننده و ملال آور در نظر گرفت. در طراحیها از رنگ قهوه ای معمولا در پس زمینه استفاده میکنند. این رنگ را در بافتهای چوبی و گاهی در بافتهای سنگی نیز میتوان دید.
این رنگ کمک میکند تا حس گرما، آرامش و خوشی به طرح اضافه شود. قهوه ای در درجات تیرهتر بجای رنگ سیاه هم در پس زمینه و هم در تایپوگرافی مورد استفاده قرار میگیرد. رنگ قهوه ای متمایل به نارنجی حس خاکی بودن و قابل اعتماد بودن را ایجاد میکند. طرحهای شبیه چوب یکی از کاربردهای رنگ قهوه ای هستند.
قهوه ای روشن مایل به زرد و قهوه ای سوخته
رنگ قهوه ای روشن در طیف رنگها یک رنگ منحصر به فرد است چون بسته به رنگهایی که در محیط اطراف آن قرار دارد هم میتواند سرد باشد و هم گرم. این رنگ گرمای رنگ قهوه ای و سردی رنگ سفید را داراست و گاهی مانند رنگ قهوه ای یک رنگ کسل کننده و ملالت آور است. این رنگ در بیشتر موارد یک رنگ محافظه کار و سنتی است و معمولا بعنوان رنگ پس زمینه بکار برده میشود. گاهی هم نماد پرهیزگاری و تقوا و پارسایی است.
رنگ قهوه ای روشن عموما در پس زمینهها بکار میرود و معمولا در پس زمینه با یک بافت کاغذی دیده میشود. این رنگ، ویژگیهای رنگهای اطراف خود را میگیرد، یعنی زمانی که در کنار سایر رنگها بکار برده میشود به خودی خود تاثیری در نتیجه نهایی یک طرح ندارد.
رنگ کرم و عاجی رنگ
رنگهای عاجی و کرم رنگهای مصنوعی هستند که دارای گرمی رنگ قهوه ای و سردی رنگ سفید هستند. آنها رنگهای آرام و سکنی هستند و اغلب حس تاریج و کهنگی را القا میکنند. رنگ عاجی یک رنگ آرامش بخش است. کاربرد رنگ عاجی در طراحیها حس ظرافت، زیبایی و آرامش را به سایت میدهد. وقتی این رنگ با یک رنگ خاکی مثل قهوه ای ترکیب شود میتواند کیفیت رنگ خاکی را بالا ببرد. میتوان از این رنگ برای روشن کردن رنگهای تیره نیز استفاده کرد.
مفهوم برخی رنگ ها
در این بخش توضیحات مختصری در مورد رنگها و مفاهیم آنها در کشورها و فرهنگهای مختلف داده شد، اما تئوری و مفهوم رنگ ها در همین جا ختم نمیشود. در این قسمت خلاصهای از مطالب بالا در مورد معنا و مفاهیم متداول رنگ ها وجود دارد که می توانید آنها را مطالعه کنید:
قرمز: اشتیاق و علاقه، عشق، عصبانیت
نارنجی: انرژی، شادی، سرزندگی و حیات
زرد: شادی، امید، فریب و حیله
سبز: شروع دوباره، فراوانی، طبیعت
آبی: آرامش، مسئولیت، دلتنگی
ارغوانی: خلاقیت، مجلل، ثروت و دارایی
سیاه: راز، ظرافت و زیبایی، شیطان
خاکستری: بد خلقی، سنتی و محافظه کاری، رسمیت
سفید: خلوص، پاکیزگی، پاکدامنی
قهوه ای: طبیعت، سرحالی، قابلیت اطمینان
قهوه ای سوخته: سنتی و محافظه کاری، پرهزگاری، خسته کننده و ملال آور
کرم: آرامش بخش، ظرافت و زیبایی، خلوص و پاکی
تاثیر رنگ ها در تبلیغات و بازاریابی
تاثیر رنگ ها در تبلیغات موضوعی بسیار کاربردی و پراهمیت است. بازاریابان بایستی رنگ محصولاتشان را مورد توجه قرار دهند زیرا بر ادراک مشتری مؤثر میباشد. همچنین رنگها میتوانند بر افزایش فروش تاثیر بگذارند.
بازتاب تشعشعات نور از اشیاء رنگ آنها را تشکیل میدهد، رنگهای اجسام بر حسب اینکه بازتاب یک رنگ اصلی از نور سفید باشد یا ترکیبی از چند رنگ اصلی یا فرعی، میتواند آثار و خواص فیزیکی، فیزیولوژیکی و روانی مخصوص به خود داشته باشد.
بشر از دیرباز با تاثیر پذیری از محیط رنگی طبیعت پیرامون خویش، نسبت به رنگ حساس بوده و از رنگ در زمینههای مختلف استفاده فراوانی کرده است، علاوه بر آنکه رنگ در ایجاد ارتباط و پیام رسانی نقش مهم و چشمگیری دارد، در جوامع مختلف به عنوان نماد عاطفی، فرهنگی، قومی و ملی به کار رفته است.
بازاریابان بایستی رنگ محصولاتشان را مورد توجه قرار دهند، رنگ بسته بندی و هر رنگ را که مربوط به محصولات در تبلیغات میشود، به عنوان بخشی از استراتژی بازاریابی خود تحت نظر داشته باشند. این عوامل تحت کنترل بازاریاب است.
رنگ ها نتیجه تبلیغات شما را رقم میزنند
صنعت به تدریج در مییابد که رنگ باید نقشی اساسیتر در فرایند طراحی تا تولید، بازی کند، مردم نیز با احساس نیاز شدیدتری نکته سنج و باریک بین شدهاند، به گونهای که رنگ را در قالب طراحی محصول میبینند این بیداری عمومی، جوی را میسازد که در روند طراحی تا فروش احساس میشود و در شیوه انتخاب خریدار تاثیر میگذارد.
بطور کلی در هنگام تصمیم یک کسب و کار به تولید یک محصول از زمان تولید تا زمان مصرف باید به نکات مهمی توجه شود که یکی از اصلیترین موارد برای تولید کننده فروش محصول است. فروش محصول نیز با تبلیغات صحیح انجام میشود. حال درنظر بگیرید که شما در ابتدا به موضوع رنگبندی محصول و بسته بندی آن فکر نکردهاید.
بزرگترین ضرر را در همین بخش خواهید دید. همانطور که پیشتر نیز گفتیم تاثیر رنگ ها در تبلیغات بسیار پراهمیت است. لذا حتما از رنگهای متناسب با محصولات و بازار هدف خود انتخاب نمایید. همچنین بازاریابان شما باید توانایی استفاده تبلیغاتی از رنگبندی را داشته باشند و بتوانند براحتی و با استفاده از تاثیر رنگ ها در تبلیغات فروش خود را افزایش دهند. موضوع رنگها را جدی بگیرید.
سیر تکاملی
اگر به سیر تکاملی شرکتها نگاه کنیم مراحل زیر را در آن خواهیم دید
مرحله داد و ستد
تمایز کالا
خدمات مشتریان
قسمت بندی بازار مشتری
مرحله پایگاه اطلاعاتی مشتری منفرد
همان طور که در این مسیر مشاهده میکنید جهت گیریها کم کم در مسیر تکامل به سمت مشتری منفرد سوق یافته و شناخت کامل او در راس قرار گرفته است.
اکثر مزیتهای رقابتی ناشی از احساس است، در واقع در این اصل به سازمانها توصیه میشود که اگر در عصری که فناوری آن را هدایت میکند خواهان پیشی گرفتن از رقبا هستند باید به جای فکر از احساس مدد بگیرند.
کاربرد رنگها در جایگاهیابی و نام تجاری
هنگامی که یک شرکت درصدد معرفی محصول یا خدمتی است که یکی از ویژگیهای اصلی آن با خاصیت روانی یکی از رنگها سازگاری دارد، بهتر است که در نامگذاری آن از رنگ متناسب استفاده شود. برای اثربخش کردن جایگاه محصول یا خدمت در ذهن مشتری، هماهنگی میان تمامی عوامل مربوط به آن جایگاه، میتواند در بلندمدت تاثیرات عمیقتری بر جای بگذارد. این نکته را درنظر بگیرید که تاثیر رنگ ها در بازاریابی کاملا مشهود است.
هر اقدامی که موافق با احساس افراد از رنگ آن محصول یا خدمت باشد، میتواند باعث یاداوری بهتر آن در ذهن مخاطبان شود. لکن قبل از هر اقدامی میبایست به ویژگیهای بازار هدف توجه کامل داشت اینکه بازار هدف مورد نظر متشکل از چه افرادی با چه ویژگیهای سنی، جنسی، روانی، اجتماعی و … است میتواند راهنمای موثری برای بهرهگیری از ابزار قدرتمند رنگ در بازاریابی باشد.
لذا بعد از انجام مطالعات و استفاده از رنگبندی متناسب تاثیر رنگ ها در بازاریابی را مشاهده خواهید نمود و بازاریابان شما از تاثیر رنگ ها در بازاریابی جهت افزایش فروش استفاده مینمایند.
رنگ ها هویت بصری شما هستند
با توجه به تاثیر رنگ ها در بازاریابی ، رنگها نیز میبایست در کنار سایر عناصر بازاریابی به دقت مورد استفاده قرار گیرند.
از میان کاربردهای مختلف رنگها در بازاریابی، حفظ هویت تصویری برند، از بقیه مهمتر است چرا که در اکثر مواقع،
دارایی اصلی شرکت تولیدکننده محصول مصرفی، نام تجاری آن است و مهمترین چیزی که این نام رادر ذهن مخاطبان تداعی میکند، رنگ برند است. رنگها، مجسمکننده برندها هستند و به یادآوری یک نام تجاری در ذهن مخاطب کمک میکنند.
اهمیت زیادی که به رنگ دربسته بندی محصولات داده میشود نشان میدهد که سازندگان پاسخ سریعی از مشتریان نسبت به بستهبندی و رنگ آن مشاهده کردهاند تا به آنچه که بر روی آن نوشته شده است.
پس مجددا تاکید میکنیم که تاثیر رنگ ها در بازاریابی را جدی بگیرید.
استفاده از رنگ ها در طراحی فضای ارائه خدمت
یکی از ویژگیهایی که در بازاریابی خدمات اهمیت زیادی پیدا میکند، فضایی است که در آن به ارائه خدمت پرداخته میشود و یا لباسی که کارکنان به تن میکنند. این عامل حتی در توزیع محصولات نیز به چشم میخورد و میتوان در طراحی فضای فروشگاهی که محصولات خاصی را میفروشند از رنگ متناسب با آن استفاده کرد.
برای مثال، میدانیم که رنگ قرمز به دلیل تأثیر بر متابولیسم بدن، اشتها را تحریک میکند. به همین دلیل اکثر رستورانهای غذای آماده یا فست فود از این رنگ استفاده میکنند.
گاهی نیز استفاده از رنگ زرد باعث میشود توجه مشتری را جلب کرده، اشتهای آنها را بالا برده و آنها را تشویق به خوردن بیشتر میکند. این روش بهترین راه برای ساندویچیها و محلهای عرضه غذای آماده است تا بتوانند فروش خود را بالا ببرند. بالعکس در رستورانهای سنتی میتوان از رنگ آبی استفاده کرد تا مشتریان حس کنند که در حال آرامش و استراحت هستند.
دکوراسیون و رنگ رابطه مستقیم با افزایش فروش دارند.
این وضعیت آرامش بخش باعث میشود که مشتریان وقت بیشتری در رستوران صرف کنند. هرچه بیشتر در رستوران بمانند تمایل بیشتری به خوردن غذا، نوشیدنی، قهوه و یا دسر خواهند داشت و در نتیجه فروش رستوران افزایش خواهد یافت.
این یک روش مفید برایرستورانهای سنتی در جهت افزایش فروش میباشد. این نکته را نیز باید در خاطر داشت که زیاده روی در استفاده از رنگها، مانند هر چیز دیگر، کار درستی نیست و اگرچه آبی حس آرامش را به فرد القا میکند اما استفاده بیش از حد از آن اشتها را کور میکند و چنین نتیجهای مطلوب رستورانهای سنتی نیست.
با این حال بعضی از رستورانها وجود دارند که تا حدی میتوانند از رنگها برای کاهش اشتها استفاده کنند. این نوع رستورانها «تمام آنچه که میتوانید بخورید» نام دارند که سرویس خود را با تعرفه یکسان و نرخ یکسان ارائه میکنند. گرچه این استراتژی موثر است، اما سایر جنبههای رستوران نیز مثل سرویس خوب، کیفیت خوب و محیط اطراف رستوران نیز بیتأثیر نخواهد بود.
انتخاب مشتری
فرآیند تصمیم گیری مشتری 2 قسمت میباشد: خود فرایند و عوامل موثر در فرایند،
فرایند تصمیم گیری 6 مرحله دارد:
1- انگیزش،
2- آگاهی از مشکلات،
3- جستجوی اطلاعات،
4- ارزیابی جایگزینها،
5- خرید،
6- رفتار پس از خرید.
عوامل اثر گذار در فرآیند
جمعیت شناختی و چرخهی زندگی مشتری میباشد که با مطالعهی این امر میتوان شخصیت و نیازهای او را تعیین کرد.
تعیین جمعیت شناختی راحتتر و قابل اندازه گیری میباشد. منظور از چرخهی زندگی راههایی که مشتری زمان و پول را صرف این اطلاعات از رفتار مصرف کننده و انتخاب او که چه چیز، کجا، چگونه و از چه کسی کالا یا خدمات را خرید میکند لازم میباشد.
تأثیر رنگ در انتخاب برند در تعدادی از تحقیقات تشخیص داده شده است گزارش شده که رنگ یکی از موارد انگیزاننده در انتخاب برند میباشد.
مقالهی تاثیر رنگ ها در تبلیغات و برندینگ را نیز مطالعه کنید.
ترجیحات رنگ برای محصولات پراهمیت و کم اهمیت
محصول بسیار ضروری برای یک مصرف کننده محصولی است که خرید آن برای مصرف کننده بسیار لازم است و احتمالاً تصمیم خرید آن نیز با دقت فراوان اخذ میشود، این نوع محصولات توجه قابل ملاحظهای را در رفتار مصرف کننده سبب میشوند، زیرا تصمیم گیری برای خرید آنها کاملا متفاوت از محصولات کم اهمیت است. مصرف کننده در خرید این نوع محصولات علاوه بر دقت و توجه، زمان بیشتری را صرف ارزیابی راهکارهای مختلف میکنند.
محققان معتقدند که، تصمیم به خرید چنین محصولاتی مستلزم یک واکنش هیجانی و نیز هزاران عامل دیگر است که نقش مهمی در خرید ایفا میکنند بر عکس تصمیم گیری برای خرید محصولات کم اهمیت به صورت خودکار انجام میگیرد. اغلب برای تصمیم گیری در مورد محصولات کم اهمیت عوامل سادهای نقش دارند که به اطلاعات خیلی زیادی نیاز ندارند.
بنابراین نقش رنگ در تصمیم گیری برای خرید محصولات بسیار ضروری، بیشتر از محصولات کم اهمیت است بر این اساس احتمالاً رنگهای محصولات ضروری، بهتر از رنگ محصولات کم اهمیت به خاطر سپرده میشوند در نتیجه استفاده از رنگهای استاندارد برای این نوع محصولات توصیه میشود.
گزینش رنگ متناسب با محصول
همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره شد که تاثیر رنگ ها در بازاریابی و تاثیر رنگ ها در فروش بسیار مهم است. درمجموع عواملی از قبیل صدا، سایز، شکل و رنگ میتوانند به جلب توجه و خلق احساسات کمک کنند که احتمال خرید را افزایش دهند. یک فاکتور کلیدی در گزینش رنگ، بررسی بازار است، تحقیق و بررسی بازار که
شامل رنگ هم میشود در فروش محصول به کار میآید. مشتریان، تولید کنندگان، تیم های بازاریابی و فروش و هم مصرف کنندگان یا استفاده کنندگان مخاطب آن هستند.
بازاریابی پدیدهای واکنش پذیر و نه واکنش زاست و با جمع آوری و پردازش اطلاعات حاصل از خرید مردم که براساس پاسخهای آنها به پالتهای رنگی موجود صورت میپذیرد انجام میشود، در روانشناسی رنگ ها به خلوص آنها توجه میشود.
مثلاً توصیه میشود که تون میانی رنگ انتخاب شود، زیرا تون روشن یا تیره رنگها تاثیر مطلوب را نخواهد داشت. حال در نظر بگیرید شما به تاثیر رنگ ها در بازاریابی توجه نکنید، تصور کنید در این بازار رقابتی چه بلایی بر سر برند و کسب و کار شما خواهد آمد.
رنگ ها را درست انتخاب کنیم
در برخی از تولیدات صنعتی رعایت اصول طراحی فرم کلی و رنگ انتخابی، از محصولات هم خانواده و هم ردهی آن محصول تبعیت مینماید و ضروری است تا طرحی با رنگی خاص پیشنهاد گردد که میل خرید را در جهت خرید کالا به عنوان کالای تکمیلی ابزار مصرفی یا کالای خریداری شده از قبل تحریک نموده و همگن بودن وسیله را بیان نماید. پس در نظر داشته باشید که تاثیر رنگ ها در طراحی اینجا نمود پیدا خواهد کرد.
بازاریابها به بخش اجرایی برای تعیین رنگ محصولات، مشاوره میدهند رنگی که به نظر بیاید و مشتری آن را درک کند. پس بازاریابها تاثیر رنگ ها در بازاریابی را باید بدانند و آن را به بخش اجرایی انتقال داده تا مفهوم رنگ ها در طراحی نیز رعایت شود. زمانیکه 2 گزینه فوق رعایت شود تاثیر رنگ ها در فروش نمایان میشود.
مقاله بازاریابی در صنعت بسته بندی را نیز مطالعه نمایید.
هرگز یک ته مایهی قرمز رنگ روی پلاستیک اثر همین رنگ روی پارچه را نخواهد داشت حتی اگر آن رنگ سایههای یکسان و یکنواختی را پدیدار سازد و حتی بر سطح براق و صاف فلزی اعمال شود. مسلما اثرات کاملا متفاوتی را نسبت به زمانی که رنگ ریشههای یک فرش را تشکیل میدهد القا خواهد کرد.
اگرچه تفاوت های بسیار و آشکار فرهنگی، سیاسی و مالی بین کشورها و قارههای جهان، مشکلات عدیدهای را به همراه میآورد ولی توانایی دسترسی قریب الوقوع بین المللی، گونهای از طراحی جهان و درون جهان را نوید میدهد تا واکمن سونی بتواند در سرتاسر گیتی بدون اندکی تغییر رنگ یا طراحی به فروش چشمگیری برسد.
علاوه بر گزینش رنگ با نورپردازی میتوان تاثیر روانی مثبتی را فراهم کرد به عنوان مثال زیر نور قرمز زمان به آرامی و زیر نور آبی اندکی زمان سریعتر میگذرد.
تحلیلی از متغیرها در مورد اثر رنگ و نور در فروش
تاثیر رنگ ها در فروش موضوعی است که شاید خیلی از کسب و کارها به علت عدم آگاهی کافی آنرا جدی نمیگیرند و نحوه انتخاب رنگ و رنگبندی آنها کاملا اشتباه انجام میشود. وقتی به اطراف خود نگاه کنیم شواهدی در مورد استراتژی بازاریابی هست که رستورانهای فست فود معمولاً رنگ قرمز یا نارنجی انتخاب میکنند، قرمز بر متابولیک ما اثر دارد و زرد هم برای مشتریان جالب است و مک دونالد را میتوان بعنوان مثال بارز برای این موضوع بیان کرد.
رستورانهای رسمی از رنگ آبی استفاده میکنند تا مشتریان آرامش داشته باشند، بیشتر بخورند و سفارش دهند و در کل فروش بیشتری داشته باشند. تاثیر رنگ ها در فروش کاملا مشخص و واضح است.
رنگ آبی برای بانکها و مکانهای مالی، مناسب میباشد. محصولات لوکس در بستههای مشکی و نشان از این دارد که سهم بازارشان برای افراد با درآمد بالا میباشد.
نتیجه گیری
مدیران باید رنگ ترجیح داده شده و نرمال را در بازار هدفشان تعیین کنند. استفاده از رنگ میتواند یک راهنمای بالقوه قوی محسوب شود، به ویژه وقتی که برای یک نشان منحصر به فرد مورد استفاده قرار میگیرد.
آگاهی مصرف کنندگان و ریز بین شدن آنها هنگام انتخاب محصول یا خدمات مورد نظر خود، این اخطار را به تولید کنندگان و ارائه دهنده خدمات میدهد که برای تبلیغات و به نمایش گذاشتن محصولات خود باید همه جوانب را درنظر بگیرند.
مهمترین موضوع در تبلیغ محصول یا خدمات رنگبندی آن است. مقاله مفوم رنگ ها به شما کمک میکند تا با مواردی مانند تاثیر رنگ ها در تبلیغات ، تاثیر رنگ ها در بازاریابی ، تاثیر رنگ ها در طراحی ، تاثیر رنگ ها در فروش و روانشناسی رنگ ها را بهتر و بیشتر بیاموزید.